С оглед на икономическата криза, сътресенията в Близкия Изток, както и

...
С оглед на икономическата криза, сътресенията в Близкия Изток, както и
Коментари Харесай

Росица Димитрова: Все повече ще расте мигрантският натиск

С оглед на икономическата рецесия, разтърсванията в Близкия Изток, както и в резултат за земетресението в Турция и Сирия, се очаква ръст на мигрантския напън по границата ни. Това предизвести пред Българска национална телевизия началникът на " Гранична полиция " основен комисар Росица Димитрова.

Същевременно граничарите ни работят в условия на недокомплект и липса на задоволително техника, уточни тя. " Това, което вършим и правихме предходната година, е да охраняваме границата ни в доста тежки условия, тъй като не разполагаме с задоволително транспортни средства с висока проходимост, нашата ограда е мощно казано ограда, няма възпираща дарба, нямаме видеонаблюдение на 110 километра от границата в най-тежкия кръстосан терен в Странджа, нямаме задоволително жива мощ. "

Все отново има и прочут прогрес - вече всички граничари имат нови униформи, а в момента се извършва социална поръчка за доставка на аварийни елементи за високопроходимата техника на терен.

Нуждите обаче са доста по-големи - трябват ни към 200 високопроходими автомобила, както и други механически средства. Средствата за това могат да ни бъдат предоставени от Европейската комисия, като за това са били извършени редица диалози, а представител на Европейска комисия идва у нас другата седмица.

Въпреки мощната мигрантска вълна и редицата оперативни проблеми, " Гранична полиция " се оправя със отговорностите си, безапелационна е Димитрова. " България се оправя на фона на невиждания напън, който има, предотвратили сме противозаконното прекосяване на 164 000 жители, които са желали нелегално да преминат през турско-българската граница. Предишният пик беше през 2015 година, когато този брой бе 90 000. Не мисля, че това демонстрира несправяне с казуса. "

Шефът на гранична полиция още веднъж подчертава от потребността идващият парламент да одобри предложенията за законови промени, внесени от министър Демерджиев, по силата на които да бъдат съществено повишени наказванията за каналджийство. И даде прегледен образец - през 2022 година са формирани над 2800 досъдебни производства за каналджийство, произнесените присъди са над 2100, а дейно зад решетките са влезнали единствено 156 лица.

Освен българи, доста непознати жители - сърби, украинци, молдовци, руснаци, богата палитра от жители на Европейски Съюз, идвали съзнателно у нас, с цел да се занимават с трафик.  " Защото знаят, че в случай че бъдат хванати, могат да се разминат с санкция, с условно наказание, тъй че това не може да ги спре ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР